We houden hier zelf graag een blog bij over alle ontwikkelingen op het gebied van mistmachines en mistbeveiliging. Toch is het éxtra bijzonder als andere media hier ook aandacht aan besteden. Naar aanleiding van een reeks plofkraken in Amsterdam werd onze eigen Nadim Masri geïnterviewd, eigenaar van Mistmachine.nl. Hij licht in het artikel zijn visie op veiligheid toe.
Tien plofkraken
In het dubbele pagina lange artikel, dat verscheen in de Amsterdamse bijlage van De Telegraaf, worden de vele plofkraken van afgelopen maanden aangegrepen om de veiligheid van pinautomaten aan de kaak te stellen. Tussen 19 oktober en 2 februari zijn er al tien pogingen tot plofkraken geweest. Een brutaliteit waar Masri zich over verwondert, maar waar wél iets aan te doen is. Door het installeren van mistmachines.
Mistmachines: de voordelen
Mistgeneratoren laten binnen tien seconden de ruimte volledig vollopen met mist. Hiermee wordt het zicht in rap tempo tot minder dan vijftig centimeter gereduceerd. De overvaller of plofkraker raakt hierdoor compleet gedesoriënteerd. Het duurt dan te lang om te wachten tot de mist van mistmachines weer weg is, waardoor overvallers hun daad niet kunnen volbrengen. Duitse banken aan de grens met Nederland stapten al massaal over op het gebruik van mistmachines rondom hun pinautomaten.
AT5
Het gebrek aan goede mistmachines in Nederlandse banken verbaast naast Masri ook VVD-gemeenteraadslid Marianne Poot. Zij spreekt niet alleen haar voorkeur voor mistgeneratoren uit aan De Telegraaf, maar laat dit ook weten bij de Amsterdamse zender AT5. “Mistmachines zorgen ervoor dat er mist wordt verspreid op het moment dat er een inbraakalarm afgaat. Hierdoor kunnen de daders een aantal minuten niks zien, en kunnen ze het zich niet permitteren om te wachten op het wegtrekken van de mist.” Mistmachines op een zichtbare plek hangen schrikt zelfs de inbrekers of plofkrakers af om überhaupt aan de inbraak te beginnen.
Plofkraken zijn volgens de gemeenteraadslid overigens niet alleen een Amsterdamse kwestie. Ook in andere steden is er een risico. “Het is daarom goed als er een landelijke aanpak komt,” zo besluit ze in het AT5-artikel.